Acneärrsreducering

Acne är väldigt vanligt, i synnerhet bland ungdomar. Cirka 33 procent av tonåringar är drabbade och det beror då oftast på hormonförändringar som ökar talgproduktionen i huden.

Talgkörtelmynningen blir tilltäppt av den ökade talgkörtelproduktionen och acnebakterien (propionibacterium acne ) kan sedan växa i detta, vilket gör att dina ”vita ploppar”(comedoner) eller ”finne” som du säger, nu har blivit infekterade.

Men även vuxna kan drabbas, bland personer 40-50 år är cirka 5 procent drabbade av så kallad vuxen acne.

Acneärr uppkommer efter aktiv acne i form av gropar och fördjupningar. Groparna kan vara som små risgryn eller som tumavtryck (thumbprints) eller djupa spetsiga(icepicks).

Det bästa för acneärr är fraktionell koldioxidlaser. Det sker ofta en reduktion av acneärren på 60-70 procent.

Gör behandlingen ont?

Bedövningscreme läggs på 1 timme innan behandlingen. Jag behandlar en yta som är lika stor som en tumnagel åt gången sedan flyttar jag laserprismat till nästa punkt.

Det hettar till i huden vid varje laserpuls och det kan kännas som små varma ¨nålstick¨, men de allra flesta upplever ingen smärta alls.

Efteråt blir huden röd, varm och lite öm. Känns som kraftig solbränna. (Det har blivit en liten brännskada i yttersta hudlagret).

Nästa dag kan du vara lite röd och svullen på och runt det behandlade området. Du kan fjälla eller liksom “ömsa skinn” efter ett par dagar där jag behandlat. Det beror på att det är ny hud som bildas och som stöter bort den gamla.

Är det djupa acneärr får man behandla lite kraftigare och gå djupare ner i huden med scannern och då kan det bli sårskorpor efter någon dag och dessa ska man inte ¨pilla¨på eller ta bort (risk för ärrbildning),utan man ska låta huden läka i lugn och ro tills sårskorporna trillar av själv.

Kan minst ta en vecka i läkningstid, dock väldigt individuellt så det är alltid bra om man planerar in sin behandling i samband med helg, semester eller lov.

Försvinner mina ärr helt?

Laserljuset reducerar dina ärr. En del acneärr försvinner nästan helt, man kan bara ana en lätt kontur över var de funnits. Andra eventuellt djupare acneärr reduceras till mycket stor del. Exakt vilket resultat jag kan åstadkomma på just Dig kan jag omöjligen garantera i förväg. 

Hur många behandlingar behövs?

Antalet behandlingar kan också variera mellan olika personer. Tre behandlingar är det vanligaste, men vissa blir betydligt finare på en gång, hos andra krävs det fler behandlingar. Allt beror på hur mycket acneärr man har och var de sitter.